Електронните цигари с до 95% по-малко вредни от традиционните

Eлектронните цигари имат роля за намаляването на заболеваемостта и смъртността от тютюнопушенето, показват редица изследвания

Тютюнопушенето е основен здравен проблем, защото води до редица сериозни състояния и заболявания, а броят на пушачите в световен мащаб е изключително голям. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. Хората от тази група също страдат от вредния навик на близките си, тъй като при горенето на цигарата, в цигарения дим се съдържат много вредни и потенциално вредни вещества.

Тютюнопушенето е един от водещите здравни проблеми в световен мащаб. Продължителната употреба води до различни заболявания и редица сериозни състояния. Въпреки многобройните кампании с призив за отказ от тютюнопушенето, броят на пушачите е изключително голям. Годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето умират над 8 милиона души, а около 1,2 мил. са засегнатите пасивни пушачи – данни на Световната здравна организация СЗО.

В борбата с вредния навик и като по-добра възможност за пушачите, последните години на пазара се появиха различни алтернативи на конвенционалните цигари. Всички те са вече добре познати и на българския пазар – от електронните устройства за нагряване на тютюн през електронни цигари до последната тенденция – електронни наргилета, така наречените вейпове.  Редица международни експерти и онколози представиха проучвания, доказващи предимствата на електронните цигари.

А ето какви са основните разликите между конвенционалните и електронните цигари:

Цигарите:

При тях тютюнът изгаря при температура от 600 до 800 С. Самото горене предизвиква процес, наречен термичен разпад, при който се образуват цигарен дим и пепел. Над 7000 вещества се съдържат в дима. Съдържанието на цигарения дим се характеризира с наличието на твърди частици, всички те се вдишват от пушача или се отлагат във филтъра на цигарата. Тези остатъчни частици в дима са добре познати като „катрани“, вещества, изключително вредни за дихателната система и целия организъм.

Е-цигари и електронните наргилета:

За разлика от традиционните цигари, електронните устройства работят на принципа на нагряването, а не на горенето. Температурите, които се достигат при тях са в пъти по-ниски – около 230 до 350 С. При посочените температури не настъпва процес на горене, отделя се водна пара – аерозол, съдържаща никотин и други вещества, които отново са в пъти по-малко от отделящите се от цигарения дим.

Становището на експертите:  Каква е разликата между електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн?

Световни експерти обсъдиха борбата с тютюнопушенето и бъдещето на електронните цигари в края на месец март. Медийният семинар на тема „Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата“ събра във виртуално студио близо 100 участника от 20 държави.

Последните научни доказателства за вейпинг устройствата и официални становища на независими регулаторни и здравни агенции като Американската агенция по храни и лекарства FDA, Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England), Германският институт по оценка на риска BfR, Световната здравна организация, представи Вержиния Джевелекова (Филип Морис България).

“Електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалнитецигари. Рискът за околните от изпаренията е пренебрежим спрямо цигарения дим. Хроничният риск от ракови заболявания, причинени от употреба на електронни цигари, е оценен под 0.5% в сравнение с риска от пушене. Съществува умерена увереност, че e-цигарите с никотин увеличават нивата на отказ от пушенето в сравнение с e-цигарите без никотин и в сравнение с никотин-заместващата терапия (никотинови пластири и дъвки). Не сме открили ясни доказателства за вреда, причинена от тях“, се казва в доклада на международната научна мрежа Кохрейн, която анализира данните от всички проведени научни изследвания по целия свят и публикува резултатите на база на тези метаанализи“, сподели Джевелекова.

Радваме се, че брандът Vapepro може да даде алтернатива, с която нашите клиенти да заситят никотиновия си глад и същевременно да намалят тютюнопушенето.

Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *